Πώς να ξεκινήσετε τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Όταν θέλετε να επιτύχετε υψηλότερους στόχους άμεσα και γρηγορότερα, τα social media παρέχουν τέτοια δυνατότητα.
 

 

Let's get social.

Τι είναι όμως διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Ότα χρησιμοποιείτε επί πληρωμή τα κοινωνικά δίκτυα και απευθύνεστε και επικοινωνείτε το προιον ή την υπηρεσία σε συγκεκριμένο κοινό και έτσι αυξάνεται τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσατε μόνο με τα οργανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, με τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να πληρώσετε για να προωθήσετε την επιχείρηση, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, στις πλατφόρμες της επιλογής σας.

 

Επιβεβαιώστε τους διαφημιστικούς στόχους και τα KPI σας. 

Αρχικά, επιλέξτε τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που είναι πιο δημοφιλείς στο κοινό σας. Στη συνέχεια, ορίστε ρεαλιστικούς στόχους και KPI για την καμπάνια σας. Εάν έχετε εκτελέσει παρόμοιες καμπάνιες στο παρελθόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προηγούμενα στοιχεία ως οδηγό κατεύθυνσης. 

Εάν η επιχείρησή σας δοκιμάζει να προβοληθεί σε  μια νέα πλατφόρμα, χρησιμοποιήστε διαφημιστικά κριτήρια που αναφέρονται για τον κλάδο σας. Μπορείτε πάντα να εκτελέσετε μια δοκιμαστική καμπάνια ή να ξεκινήσετε με μικρό προϋπολογισμό για να μετρήσετε τα αποτελέσματα. 

 

Φτιάξτε έναν οδηγό.

Στη συνέχεια, καταγράψτε τους στόχους σας και τις μορφές διαφήμισης ανά πλατφόρμα. Ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που θα επιλέξετε, είναι πάντα καλή ιδέα να δημιουργείτε καμπάνιες: αύξηση αναγνωρισιμότητας, εξέταση αυτού του κοινού και μέτρηση αγορών/ feedback.
Με ένα καλά σχεδιασμένo πλάνο, μπορείτε να παρουσιάσετε την επιχείρησή σας στη μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που αλληλεπιδρούν με λιγότερο ακριβή κατηγορία διαφημίσεων. Στη συνέχεια, μπορείτε να προβάλετε τον πιο ακριβό τύπο διαφήμισης για άτομα που είναι προετοιμασμένα για μετατροπή/ αγορές.

Ρύθμιση κοινού στόχος.

Τα είδη κοινού-στόχου που επιλέγετε θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το πλάνο, το οποίο έχετε στήσει και την προσφορά που παρουσιάζετε. Με άλλα λόγια, τα κοινά δημιουργούνται σύμφωνα με την στόχευση.

Κατά τη δημιουργία κοινού, στοχεύστε άτομα που έχουν αλληλεπιδράσει με την επιχείρησή σας ή το περιεχόμενό σας. Για μετατροπές/ αγορές, στοχεύστε εκ νέου σε άτομα που έχουν δείξει ενδιαφέρον υψηλού επιπέδου για την προσφορά σας ή για την υπηρεσία σας ή για τα προιοντα σας. 

Λάβετε υπόψη ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις πλατφόρμες διαφημίσεων να στοχεύουν σε ιστότοπους και εφαρμογές. Ως αποτέλεσμα, είναι προς το συμφέρον σας να δημιουργήσετε είδη κοινού από τα δικά σας δεδομένα (όπως ανάρτηση με λίστες πελατών) ή γενικά δεδομένα (όπως αφοσίωση προφίλ/ engagement). Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προβάλλετε διαφημίσεις πιο στοχευμένα και να πετύχετε τους στόχους σας πιο αποτελεσματικά.

 

Πώς να παρακολουθείτε τα Social Media Analytics.

Από οργανικές αναρτήσεις έως καμπάνιες επί πληρωμή, χρειάζεστε τα αποτελέσματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του κοινού. 

 


Τι είναι τα Social Media Analytics;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε στατιστικά, να μετράτε τα αποτελέσματα και να αξιολογείτε την επιτυχία των καμπανιών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείτε να αντλήσετε αναλυτικά στοιχεία από κάθε πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιεί η εταιρεία σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε από αμέτρητα εργαλεία ανάλυσης τρίτων πλατφορμών (google analytics). Οι περισσότεροι μπορούν να επεξεργαστούν αναλυτικά στοιχεία από πολλές πλατφόρμες, γεγονός που μπορεί να βελτιστοποιήσει τα target group σας.

Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξετε, είναι χρήσιμο να ελέγχετε την απόδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τακτικά— συνήθως ανά 3 ημέρες ή εβδομαδιαία. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εντοπίσετε και να επιλύσετε προβλήματα, να κάνετε αλλαγές ανάλογα με την περίπτωση.

 

Τρόπος παρακολούθησης οργανικών KPI.

Όταν εξετάζετε τα οργανικά αναλυτικά στοιχεία κοινωνικών μέσων, είναι χρήσιμο να έχετε μια αντίληψη των βασικών μετρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εντοπίσετε ασυνήθιστα μοτίβα και να τα λάβετε υπόψη κατά τον σχεδιασμό μελλοντικών ημερολογίων περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


•    Αύξηση κοινού, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν η επωνυμία σας αυξάνει ή μειώνει την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
•    Προσέγγιση χρηστών ή εμφανίσεις, που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν συνδέεστε με αρκετά άτομα.
•    Αφοσίωση, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε εάν οι αναρτήσεις σας έχουν απήχηση στο κοινό σας.
 


Αφού κάνετε μια επισκόπηση της απόδοσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάθε καναλιού, κάντε μια βαθύτερη έρευνα στις μετρήσεις αν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους σας. Για παράδειγμα, εάν η δημιουργία δυνητικών πελατών είναι ο κύριος στόχος σας, τότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην προσέγγιση χρηστών και στα κλικ για το περιεχόμενό σας. Οι μετρήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

•    Μου αρέσει
•    Σχόλια
•    Μηνύματα
•    Κοινοποιήσεις 
•    Αποθηκεύει
•    Κλικ
 


Αποτελέσματα

Συμπληρώσατε ή υπερβήκατε τους KPI που έχετε ορίσει; Εξετάστε το ενδεχόμενο να ορίσετε πιο φιλόδοξα KPI για τον επόμενο μήνα ή τρίμηνο. Δεν πετύχατε τους στόχους σας; Εντοπίστε την πηγή του προβλήματος και σκεφτείτε τρόπους αντιμετώπισης του. Για παράδειγμα, εάν τα κλικ ήταν πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο, πειραματιστείτε με νέα κοινά και δημιουργικά για να αυξήσετε τα κλικ.

Τρόπος παρακολούθησης πληρωμένων KPI

Όταν διαφημίζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τα αναλυτικά στοιχεία σε ένα καθορισμένο πρόγραμμα, όπως μια φορά την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε ζητήματα απόδοσης. 

Ελέγξτε τις βασικές μετρήσεις για να λάβετε μια επισκόπηση της απόδοσης της καμπάνιας σας:

•    Εμφανίσεις, που σας βοηθούν να δείτε εάν οι διαφημίσεις σας προβάλλονται αποτελεσματικά.
•    Κόστος ανά χίλιες εμφανίσεις (CPM), το οποίο σας βοηθά να ορίσετε σημεία αναφοράς κόστους.
•    Συχνότητα, η οποία σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι οι χρήστες βλέπουν τις διαφημίσεις σας με τον σωστό ρυθμό.

Στη συνέχεια, εστιάστε στις μετρήσεις που σχετίζονται με την καμπάνια σας:


•    Post Engagement 
•    Προβολές βίντεο
•    Κλικ
•    Κόστος ανά κλικ (CPC)
•    Leads/ δυνητικοί πελάτες
•    Κόστος ανά δυνητικό πελάτη 
•    Αγορές 
•    Κόστος ανά αγορά

Εάν πληροίτε ή υπερβήκατε τα KPI που έχετε ορίσει, εξετάστε το ενδεχόμενο να αυξήσετε τις δαπάνες διαφήμισης. Εάν οι διαφημίσεις σας είχαν χαμηλή απόδοση, ξεκινήστε την αντιμετώπιση προβλημάτων. Με τη δοκιμή A/B τεστ των διαφημίσεων κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να βρείτε τι λειτουργεί για το κοινό σας και τι οδηγεί σε βέλτιστα αποτελέσματα για την επιχείρησή σας. 

Άυτός ο οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει γενικά να σχεδιάσετε μια επιτυχημένη στρατηγική. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. 

Ρωτήστε μας το πως:

info@onoffsocialmedia.com
info@manianine.com
6972898274
 

 

 

 

 

 

Πηγή: https://www.socialmediaexaminer.com/social-media-marketing-a-checklist-for-2022/

Similar Posts