Διακοπή λειτουργίας του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη;

Ήδη τις τελευταίες ημέρες, τίθεται ένα σημαντικό νομικό ζήτημα, σχετικά με το πως διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών της η Meta, στην Ευρώπη.

 

Διακοπή λειτουργίας του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη;

Θα μπορούσε να σταματήσει η χρήση τους στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες;  Πάμε να δούμε αναλυτικά γιατί τίθεται τώρα αυτό το ερώτημα.

Το 2020, η ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε στην εταιρεία μια προκαταρκτική εντολή, ώστε να αναστείλει τις μεταφορές δεδομένων των χρηστών της από την ΕΕ στις ΗΠΑ. Με λίγα λόγια, να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία σχετικά με τα data centers και τις υπηρεσίες συλλογής δεδομένων των χρηστών της λόγω αυξανόμενων ανησυχιών των αξιωματούχων της ΕΕ, σχετικά με αμφιβόλου πρακτικές επιτήρησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Λίγο μετά, με μια κίνηση που θολώνει ακόμα περισσότερο τα νερά, ήταν αυτή του Trump, να απαγορεύσει πολλές εφαρμογές κινεζικής προέλευσης από την Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δεδομένα από πολίτες των ΗΠΑ για την παροχή πληροφοριών στην κυβέρνηση της Κίνας.

Μετά απο μια  έντονη ανησυχία στα media και όχι μόνο, με ανακοίνωση της στις 8 Φεβρουαρίου 2022, η Meta δημοσίευσε μια ανάρτηση, εξηγώντας ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τις εφαρμογές της από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα είπε:

"Δεν έχουμε καμία απολύτως επιθυμία να αποσυρθούμε από την Ευρώπη· φυσικά δεν το κάνουμε. Αλλά η  πραγματικότητα είναι ότι η Meta, όπως πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζεται σε διαβιβάσεις δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για να λειτουργήσουν παγκοσμίως. Δεν βέβαια είμαστε μόνοι σε αυτό το πρόβλημα. Τουλάχιστον 70 άλλες εταιρείες σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων δέκα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, έχουν επίσης εγείρει τους κινδύνους που έχουν οι νέοι περιορισμοί στις καταθέσεις των κερδών τους "

Με λίγα λόγια η Meta δεν έχει λάβει κάποια απόφαση αλλά δηλώνει φωναχτά τον προβληματισμό της ... τι θα γίνει τελικά; Αναμένουμε...

 

 

Similar Posts