Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram το 2023;

Θέλετε να εμφανίζεστε πιο συχνά στη Instagram ροή; Αναρωτιέστε τι είδους περιεχόμενο στο Instagram σας προβάλει σε νέο κοινό και ποιο εμφανίζεται στους ακόλουθούς σας;

 

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram το 2023, ώστε να βελτιώσετε τη στρατηγική περιεχομένου σας.

 

Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram το 2023;

Γιατί οι επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram;

Για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ και τους επιχειρηματίες που προβάλουν την επιχείριση τους μέσα απο τα κοινωνικά δίκτυα, πολλές φορές αγνοούν αυτά τα άρθρα και απλώς επικεντρώνονται στη δημοσίευση ωραίου ή όμορφου περιεχομένου και όχι απαραίτητα φιλικό προς τον αλγόριθμο. Ωστόσο, αυτές οι έννοιες δεν αλληλοαποκλείονται. Ο ορισμός σας για το "εξαιρετικό περιεχόμενο" περιλαμβάνει αναρτήσεις, reels και ιστορίες που προσελκύουν οπαδούς, προσελκύουν αφοσίωση και έχουν ως αποτέλεσμα να προσελκύουν και πελάτες; Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει τη δημιουργία περιεχομένου που ευθυγραμμίζεται με τον αλγόριθμο Instagram.

 

Εξάλλου, ο αλγόριθμος βασίζεται σε κατάταξεις, όπως πόσο δημοφιλές είναι το περιεχόμενό σας και πόσο συχνά άλλοι λογαριασμοί αλληλεπιδρούν με τον δικό σας περιεχόμενο. Το περιεχόμενο που ευνοεί ο αλγόριθμος είναι πιθανό να εμφανίζεται στην κορυφή των ροών περισσότερων ατόμων και ακόμη και να εμφανίζεται στην καρτέλα “Εξερεύνηση”. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση αυτών των χαρακατηριστικών ως οδηγό μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε περισσότερες ευκαιρίες για να εμφανιστείτε μπροστά στο κοινό-στόχο σας και να επιτύχετε τους στόχους σας.

 

 

Ποια είναι λοιπόν τα πιο σημαντικά στοιχεία κατάταξης για τον αλγόριθμο του Instagram;

Μέχρι πρόσφατα, οι experts μέσων κοινωνικής δικτύωσης έπρεπε να βασίζονται σε μια επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021. Όσο χρήσιμη κι αν ήταν αρχικά αυτή η εξήγηση, έχει γίνει ξεπερασμένη με τα χρόνια, ειδικά μετά τις πολλές σημαντικές ενημερώσεις και δυνατότητες του Instagram.

 

Γι’ αυτό τον Μάιο του 2023, ο επικεφαλής του Instagram Adam Mosseri, δημοσίευσε έναν Reel που εξηγεί πώς λειτουργεί τώρα ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το Instagram δεν έχει έναν ενιαίο, ενοποιημένο αλγόριθμο. Κάθε επιφάνεια ( πχ Explore ή Reels) χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύνολο στοιχείων κατάταξης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί κάθε επιφάνεια, ώστε να μπορείτε να βελτιστοποιήσετε αποτελεσματικά. Θα εξετάσουμε το καθένα ξεχωριστά παρακάτω.

 

Λάβετε υπόψη ότι ο απώτερος στόχος της πλατφόρμας είναι να δημιουργήσει μια εξατομικευμένη ροή με περιεχόμενο που ο χρήστης βρίσκει ενδιαφέρον. Δεν μπορείτε να περιμένετε να βρίσκεστε στην κορυφή της ροής όλων κάθε φορά, αλλά μπορείτε να μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα τις περισσότερες φορές και να προσαρμόσετε τη στρατηγική σας ανάλογα. Παρακάτω, θα καλύψουμε συμβουλές για την αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών για τη δημιουργία καλύτερου περιεχομένου.

 

Πώς το Instagram κατατάσσει τις ιστορίες.

Κατά την κατάταξη ιστοριών, το Instagram δίνει προτεραιότητα στο περιεχόμενο που είναι πιο πιθανό να κάνει τους χρήστες να πατήσουν για να δουν, να στείλουν μια απάντηση ή να αντιδράσουν με ένα emoji. Με άλλα λόγια, οι συνήθειες σας στο Instagram παίζουν μεγάλο ρόλο στον καθορισμό των τύπων ιστοριών που βλέπετε. Για να κάνετε τεκμηριωμένες εικασίες σχετικά με το τι θα ασχοληθείτε, η πλατφόρμα φιλτράρει στοιχεία όπως:

 

  • Πόσο συχνά έχετε δει τις ιστορίες του κάθε λογαριασμού στο παρελθόν;
  • Ποιο είναι το ιστορικό αλληλεπίδρασής σας με τις ιστορίες του λογαριασμού:
  • Τα είδη αλληλεπίδρασής σας με το άλλο λογαριασμό, συμπεριλαμβανομένων των ροών και των reels.
  • Πόσο κοντά φαίνεται να είστε με τον λογαριασμό με βάση τα μηνύματα DM και άλλα σημεία επαφής.

Λάβετε υπόψη ότι ο στόχος των ιστοριών είναι να ενισχύσουν τις σχέσεις με άτομα και επωνυμίες με τα οποία έχετε ήδη σχέση. Γι' αυτό, στη κατηγορία «Ιστορίες», βλέπετε περιεχόμενο μόνο από λογαριασμούς που ήδη ακολουθείτε και η δημοτικότητα έχει αμελητέο ρόλο στην κατάταξη αυτού του τύπου περιεχομένου.

Πώς μπορούν οι εταιρείες να βρούν πετυχημένες ιστορίες;

Χρησιμοποιήστε τα insight του Instagram για να βρείτε ιστορίες που δημιούργησαν τη μεγαλύτερη απήχηση και αφοσίωση. Προσδιορίστε τι τους έκανε να έχουν τόσο καλή απόδοση. Για παράδειγμα, ίσως χρησιμοποιήσατε διαδραστικά αυτοκόλλητα για να αποκτήσετε μεγαλύτερη αφοσίωση ή μοιραστήκατε αποκλειστικό περιεχόμενο για να δημιουργήσετε βαθύτερες συνδέσεις με τους πιο πιστούς ακολούθους σας.

 

Πώς το Instagram κατατάσσει το περιεχόμενο ροής;

Σε αντίθεση με τις Ιστορίες, η ροή του Instagram περιλαμβάνει περιεχόμενο από λογαριασμούς που ακολουθείτε και νέους λογαριασμούς που η πλατφόρμα πιστεύει ότι θα σας αρέσει. Όπως εξηγεί ο Mosseri, η ροή στοχεύει να σας ενημερώσει για το καλύτερο περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε από την τελευταία φορά που ανοίξατε την εφαρμογή, τόσο από λογαριασμούς που ήδη ακολουθείτε όσο και από αυτούς που δεν έχετε ξαναδεί.

 

Κατά την κατάταξη του περιεχομένου ροής, το Instagram λαμβάνει υπόψη την προηγούμενη δραστηριότητά σας στην εφαρμογή για να αξιολογήσει πόσο πιθανό είναι να σχολιάσετε, να κάνετε like ή να μοιραστείτε μια ανάρτηση. Η πλατφόρμα επηρεάζεται επίσης απο το πόσο πιθανό είναι να πατήσετε για να δείτε το προφίλ ενός λογαριασμού ή να ξοδέψετε περισσότερο από ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για την προβολή μιας ανάρτησης.

 

Επειδή η ροή περιλαμβάνει περιεχόμενο από λογαριασμούς που δεν ακολουθείτε ακόμη, ο αλγόριθμος ροής εξετάζει τόσο τη δημοτικότητα όσο και τα σήματα κατάταξης σχέσεων, όπως:

 

  • Η προηγούμενη δραστηριότητα της ροής σας, συμπεριλαμβανομένων των μορφών περιεχομένου και των θεμάτων που συνήθως σας αρέσουν.
  • Πληροφορίες σχετικά με την ανάρτηση, συμπεριλαμβανομένου του πόσο δημοφιλής είναι και πώς άλλοι λογαριασμοί έχουν αλληλεπιδράσει με αυτήν.
  • Πληροφορίες σχετικά με έναν λογαριασμό, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά δημοσιεύουν και πώς έχουν αλληλεπιδράσει οι άλλοι χρήστες.
  • Οι προηγούμενες αλληλεπιδράσεις σας με τον χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων DM και της αφοσίωσης με τις αναρτήσεις, τους τροχούς ή τις ιστορίες του

Να σημειώσουμε ότι στη ροή, οι χρήστες έχουν όντως κάποιο έλεγχο στους λογαριασμούς που είναι πιο πιθανό να εμφανίζονται στην κορυφή. Προσθέτοντας τους λογαριασμούς που σας αρέσουν περισσότερο στη λίστα των αγαπημένων σας, μπορείτε να αυξήσετε δραματικά την πιθανότητα να εμφανίζονται στην κορυφή της ροής σας στο Instagram. Επιπλέον, μπορείτε πάντα να επιλέξετε να βλέπετε αποκλειστικά τη ροή των αγαπημένων σας, δίνοντάς σας έναν εύκολο τρόπο να βρείτε γρήγορα αγαπημένο περιεχόμενο.

 

Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι επωνυμίες για τη ροή;

Μια επιλογή είναι να ενθαρρύνετε τους ακόλουθους να προσθέσουν τον λογαριασμό σας στη λίστα των αγαπημένων τους. Είναι επίσης χρήσιμο να ελέγχετε τα insight της ανάρτησής σας και να επιλέγετε παρόμοια post. Για παράδειγμα, εάν όλες οι καλές σε απόδοση αναρτήσεις σας αφορούν παρόμοιο θέμα, μπορεί να εξετάσετε αναλυτικά τις πολλές και διαφορετικές δυνατότητες ανάπτυξης του.

Πώς το Instagram κατατάσσει τα Reels;

Ενώ η ροή περιλαμβάνει έναν συνδυασμό περιεχομένου από λογαριασμούς που ακολουθείτε και αυτούς που δεν ακολουθείτε, η ροή των Reels εστιάζει σε νέους λογαριασμούς που το Instagram πιστεύει ότι θα απολαύσετε. Όπως εξηγεί ο Mosseri, «ο στόχος των Reels είναι να σας διασκεδάσουν», που συνήθως σημαίνει την παροχή δημοφιλούς περιεχομένου.

 

Κατά την κατάταξη των Reels, το Instagram λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο πιθανώς θα αλληλεπιδράσετε με το περιεχόμενο με βάση την προηγούμενη δραστηριότητά σας. Οι πλατφόρμες εμφανίζουν τον τύπο των Reels με τους οποίους, αλληλεπιδράτε γενικά και τα βίντεο σύντομης μορφής που φαίνεται να απολαμβάνουν άλλα άτομα που ασχολούνται με αυτό το περιεχόμενο.

 

Η πλατφόρμα υπολογίζει επίσης πόσο πιθανό είναι να παρακολουθήσετε έναν Reel σε όλη τη διάρκεια του, πράγμα που σημαίνει ότι ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη τον τυπικό χρόνο παρακολούθησης. Επιπλέον, το Instagram εξετάζει πόσο πιθανό είναι να επισκεφτείτε τη δυνατότητα ήχου ενός Reel και μετά να αρχίσετε να δημιουργείτε το δικό σας περιεχόμενο βίντεο σύντομης μορφής.

 

Επειδή τα Reels  βασίζουν την κατάταξη προβολής περιεχομένου από λογαριασμούς που δεν ακολουθείτε τα στοιχεία κατάταξης τους περιλαμβάνουν:

 

  • Θέματα και πρόσωπα για τις οποίες έχετε δείξει ενδιαφέρον στο Instagram με βάση το ιστορικό προβολής και αφοσίωσης σας.
  • Η σχέση σας με τον λογαριασμό, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού αλληλεπίδρασής σας στη ροή Reels ή με άλλο περιεχόμενο
  • Δεδομένα σε επίπεδο Reels συμπεριλαμβανομένου του πόσο δημοφιλές είναι, πόσο πρόσφατο είναι και ποια κομμάτια - ήχο περιλαμβάνει.
  • Λεπτομέρειες που σχετίζονται με τον λογαριασμό, συμπεριλαμβανομένης της μέσης αφοσίωσης και του αριθμού των ακολούθων.

Πώς μπορούν να κινηθούν οι επιχειρήσεις στα Reels;

  1. Ελέγξτε τις πληροφορίες/στατιστικά των Reels σας για να δείτε ποια οδήγησαν σε αλληλεπίδραση.
  2. Εστιάστε σε Reels που έφτασαν τους περισσότερους μη ακόλουθους, ειδικά αν θέλετε να αυξήσετε τους ακόλουθούς σας.
  3. Δώστε προσοχή στον χρόνο παρακολούθησης, καθώς ιδανικά θέλετε να δημιουργήσετε  Reels που οι χρήστες παρακολουθούν μέχρι το τέλος.

Πώς τρέχει ο αλγόριθμός του Instagram Ranks;

Η ροή και τα Reels περιλαμβάνουν και τα δύο διαφορετικά επίπεδα προτεινόμενου περιεχομένου που είναι πιθανό να εκτιμήσετε, παρόλο που δεν ακολουθείτε τους λογαριασμούς (ακόμα). Ωστόσο, η «Εξερεύνηση» οδηγεί το προτεινόμενο περιεχόμενο στο επόμενο επίπεδο, εμφανίζοντας περιεχόμενο σχεδόν αποκλειστικά από λογαριασμούς που δεν ακολουθείτε.

Είτε το αποκαλείτε μηχανή ανακάλυψης είτε «επιφάνεια συστάσεων» όπως κάνει η Mosseri, το Explore έχει σχεδιαστεί για να σας δείχνει νέο περιεχόμενο και λογαριασμούς με τους οποίους, είναι πιθανό να αλληλεπιδράσετε. Κατά την κατάταξη των αναρτήσεων και των Reels η «επιφάνεια συστάσεων», εξετάζει πόσο πιθανό είναι να σας αρέσει, να αποθηκεύσετε ή να μοιραστείτε μια ανάρτηση με βάση την προηγούμενη δραστηριότητά σας.

 

Επειδή είναι σχεδιασμένο για ανακάλυψη, η «επιφάνεια συστάσεων» χρησιμοποιεί ενδείξεις κατάταξης, όπως δημοτικότητα και θέματα, για την παροχή περιεχομένου. Τα στοιχεία που φέρουν ενα περιεχόμενο καλή κατάταξης είναι:

 

  • Δεδομένα μεταγενέστερου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του πόση αφοσίωση έχει ήδη λάβει και πόσο γρήγορα αποκτά αφοσίωση (Αν και αυτός είναι ένας παράγοντας κατάταξης για άλλες επιφάνειες, είναι πολύ πιο σημαντικός για την Εξερεύνηση.)
  • Η προηγούμενη δραστηριότητά σας στην «επιφάνεια συστάσεων» συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων και των μορφών με τις οποίες έχετε την τάση να αλληλεπιδράτε.
  • Οι προηγούμενες αλληλεπιδράσεις σας με τον λογαριασμό—αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, «επιφάνεια συστάσεων» διαθέτει νέους λογαριασμούς.
  • Δεδομένα σε επίπεδο λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων αφοσίωσης σε πρόσφατο περιεχόμενο.

 


Τhe article was written by Mania Nine

Similar Posts