Τι σημαίνει όταν λέμε "δυνατό περιεχόμενο" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2022;

Δυσκολεύεστε να προσελκύσετε και να συνδεθείτε με το κοινό σας στα social media; Μπορεί να δουλεύετε ξεπερασμένες στρατηγικές και τακτικές περιεχομένου!

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε κοινά λάθη στρατηγικής περιεχομένου και θα μάθετε πώς να αναπτύσσετε περιεχόμενο που προσελκύει σίγουρα μια κοινότητα.

Δημιουργήστε ισχυρές συνδέσεις με το περιεχόμενό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χτίζοντας Σχέσεις Ουσιαστικές. 

Οι περισσότεροι διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι εξαιρετικοί στη στρατηγική. Ξέρουν ποιοι είναι οι στόχοι τους και ξέρουν πού και πότε να δημοσιεύσουν. Αλλά στην πραγματικότητα η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής είναι δύσκολη.

 

Τι τους λείπει λοιπόν;

Η απάντηση είναι η σύνδεση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκαν για ανθρώπινη σύνδεση και η σύνδεση με ανθρώπους εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε πελάτες στο διαδίκτυο. Όλα τα εργαλεία αυτοματισμού, προγραμματισμού και ανάλυσης στον κόσμο δεν θα σας βοηθήσουν εάν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε σχέσεις με τους οπαδούς και τους πιθανούς πελάτες σας.

 

Πώς μπορείτε να συνδεθείτε πιο βαθιά με τους ανθρώπους μέσω κοινωνικού περιεχομένου;

Αρχικά, ας σκεφτούμε πώς οι άνθρωποι χτίζουν σχέσεις γενικά.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που συναντήσατε κάποιον νέο και ξεκινήσατε να συνομιλείτε. Μάλλον ξεκινήσατε με κάποια κοινά, γενικά θέματα. Δεν θα τους λέγατε αμέσως για το ιατρικό ιστορικό ή το οικογενειακό σας δράμα.

Αλλά αν μείνατε σε επαφή με αυτό το άτομο και σταδιακά γίνατε φίλοι, θα αρχίζατε να μοιράζεστε περισσότερες πληροφορίες. Με την πάροδο του χρόνου, οι δυο σας θα μάθαιναν περισσότερα ο ένας για τον άλλον—μεταβαίνοντας από γενικά θέματα σε συγκεκριμένα, προσωπικά συναισθήματα και απόψεις.

Υπάρχει ένα ψυχολογικό πλαίσιο πίσω από αυτή τη διαδικασία να γνωρίσεις κάποιον νέο. Ονομάζεται θεωρία της κοινωνικής διείσδυσης και ισχύει τόσο για τις συνδέσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο και για τους πραγματικούς φίλους.

Η θεωρία της κοινωνικής διείσδυσης καθορίζει τα διάφορα στάδια οικοδόμησης μιας σχέσης με κάποιον.

Όταν θέλουμε να συνδεθούμε με κάποιον νέο, συνήθως το κάνουμε μοιραζόμενοι πληροφορίες για τον εαυτό μας. Αυτό ονομάζεται αυτο-αποκάλυψη.

Η αυτο-αποκάλυψη γίνεται σε τέσσερα στάδια. Κάθε στάδιο είναι λίγο πιο προσωπικό από το προηγούμενο.

Επίπεδο πρώτο: κλισέ. Αν δεν είστε εξαιρετικά προικισμένος συνομιλητής, η κουβέντα σας είναι μάλλον λίγο κλισέ. Θέματα όπως ο αθλητισμός και ο καιρός δεν είναι πολύ συναρπαστικά - στην πραγματικότητα, είναι κλισέ - αλλά σας βοηθούν να δημιουργήσετε μια βασική σχέση.

Επίπεδο δεύτερο: γεγονότα. Καθώς ανοίγουμε, αρχίζουμε να μοιραζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για τον εαυτό μας. Σε μια συνομιλία μεταξύ φίλων, αυτό μπορεί να είναι γεγονότα σχετικά με το τι κάνετε για τη δουλειά ή πού πήγατε σχολείο. Ως μέρος του επώνυμου περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να σημαίνει την ιστορία πίσω από την επιχείρησή σας ή συγκεκριμένες λεπτομέρειες προϊόντος.

Επίπεδο τρίτο: απόψεις. Το επόμενο στάδιο της αυτο-αποκάλυψης είναι η ανταλλαγή απόψεων. Αυτή είναι μια σημαντική φάση γιατί σημαίνει να δείξουμε τις αξίες και τις εμπειρίες μας. Είτε μιλάτε με έναν φίλο είτε διαφημίζεστε σε έναν πελάτη, το να μοιράζεστε απόψεις είναι το κλειδί για να μάθετε αν έχετε πολλά κοινά.

Επίπεδο τέταρτο: συναισθήματα. Τα συναισθήματά μας είναι το πιο οικείο επίπεδο συνομιλίας, γι' αυτό δεν τα μοιραζόμαστε αμέσως. Αλλά όταν είστε έτοιμοι να συζητήσετε συναισθήματα, η σχέση φτάνει σε ένα νέο επίπεδο εγγύτητας.

 

 

Πώς μετατρέπεται το συναισθηματικό περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Τώρα μπορεί να σκέφτεστε ότι αυτό είναι μεγάλη εστίαση στα συναισθήματα και τις σχέσεις. Τι γίνεται με τις πληροφορίες προϊόντος; Τι γίνεται με τις εκπτώσεις; Τι γίνεται με την τοποθέτηση επωνυμίας;

Το γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι δεν παίρνουν αποφάσεις αγοράς με βάση λογικούς συλλογισμούς. Παίρνουν συναισθηματικές αποφάσεις.

Έτσι, αν θέλετε να πουλάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να επικεντρωθείτε στο συναίσθημα χτίζοντας πραγματικές σχέσεις με τους ανθρώπους μέσω της αυτο-αποκάλυψης. Πάρα πολλές επωνυμίες περιορίζουν το περιεχόμενό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε κλισέ και περιγραφές προϊόντων. Με άλλα λόγια, είναι κολλημένοι στις κουβέντες, αντί να χτίζουν σχέσεις με τους πελάτες τους.

Αυτό ισχύει για τις μάρκες B2B εξίσου με το B2C. Θυμηθείτε, ακόμα κι αν πουλάτε σε μια επιχείρηση, υπάρχουν μεμονωμένα άτομα που λαμβάνουν αποφάσεις σε αυτήν την επιχείρηση. Και είναι εξίσου συναισθηματικοί με όλους τους άλλους.

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε 4 τύπους συναισθηματικού περιεχομένου μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τώρα, έχουμε δει τη δύναμη της ανταλλαγής απόψεων και συναισθημάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε εντελώς το στάδιο της σύντομης συζήτησης!

Κάθε άτομο που βρίσκει την επωνυμία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα χτίσει τη δική του σχέση μαζί σας. Επομένως, θα χρειαστείτε περιεχόμενο που να μιλάει σε άτομα σε διαφορετικά επίπεδα.

Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να μοιραστείτε κάθε τύπο περιεχομένου. Ας τα πάρουμε ένα προς ένα.

 

#1: Κλισέ

Αληθινή συζήτηση: όλοι αγαπάμε τα κλισέ. Τα κλισέ υπάρχουν για κάποιο λόγο! Γράφονται εύκολα, όλοι τα αναγνωρίζουν και μερικές φορές είσαι πολύ απασχολημένος για να βρεις κάτι πρωτότυπο.

Αλλά το πρόβλημα με το κλισέ είναι ότι προσκαλεί κλισέ αντάλλαγμα.

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η κοινότητά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν χτίζεται μόνο μέσω περιεχομένου. Χτίζεται από συνομιλίες. Εάν μιλάτε με κοινές φράσεις, μπορεί να τερματιστεί η συζήτηση. Δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για να ανακαλύψετε, καμία γνώμη για να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε και δεν υπάρχουν πραγματικά συναισθήματα για να μοιραστείτε.

Φανταστείτε το εξής: ένας ανθοπώλης δημοσιεύει μια όμορφη φωτογραφία μιας εποχικής ανθοδέσμης, με τη λεζάντα «πάρτε χρόνο για να μυρίσετε τα τριαντάφυλλα». Φαίνεται καλό. Είναι μια χαριτωμένη φράση. Αλλά… τι θα πουν οι άνθρωποι ως απάντηση;

Η ουσία είναι ότι οι αναρτήσεις-κλισέ μπορούν να συμπληρώσουν το ημερολόγιό σας με το περιεχόμενο και μπορεί ακόμη και να προσελκύσουν μερικούς χρήστες με τις κατάλληλες εικόνες ή ετικέτες. Αλλά αυτές οι αναρτήσεις δεν θα κάνουν τίποτα για να αναπτύξουν μια σχέση με τους ακολούθους σας.

Ήρθε η ώρα για το επόμενο επίπεδο… να μοιραστούμε γεγονότα.

 

#2: Γεγονότα

Η κοινή χρήση περισσότερων πληροφοριών για τον εαυτό σας και την επωνυμία σας είναι ένας καλός τρόπος για να συνδεθείτε με τους ανθρώπους. Είναι επίσης απαραίτητο για τις μετατροπές. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι αγοράζουν.

Ωστόσο, όταν σκεφτόμαστε με όρους κοινωνικής διείσδυσης, οι στόχοι μας είναι λίγο διαφορετικοί.

Η ενημέρωση των ανθρώπων για ένα προϊόν συχνά περιλαμβάνει την επανάληψη των ίδιων πληροφοριών, ώστε όλοι να τις έχουν ακούσει ξεκάθαρα. Αλλά όταν χρησιμοποιείτε γεγονότα για να οικοδομήσετε μια σχέση, θέλετε να αποκαλύψετε νέες πληροφορίες.

Σκεφτείτε το ως εξής: φανταστείτε ότι γνωρίζετε κάποιον. Είστε ενθουσιασμένοι που μαθαίνετε περισσότερα για το τι τους κάνει να ξεχωρίζουν. Αλλά κάθε φορά που μιλάς, σου λένε την ίδια ιστορία από την παιδική τους ηλικία. Δεν υπάρχει ποτέ κάτι νέο.

Δεν θα νιώθατε πραγματικά ότι προοδεύατε, έτσι δεν είναι;

Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να μοιράζεστε νέες πληροφορίες με τους ακόλουθούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείξτε τους κάτι διαφορετικό: μια προοπτική στα παρασκήνια, νέο σχέδιο προϊόντος ή μέλος της ομάδας σας που δεν έχουν γνωρίσει ακόμα.

 

#3: Απόψεις

Στον σημερινό κόσμο, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στην ευχάριστη θέση να μοιράζονται τις προσωπικές τους απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης—τα πάντα, από βιβλία μέχρι ταινίες, πολιτική και προτάσεις για εστιατόρια.

Οι επωνυμίες ήταν πιο απρόθυμες να μοιραστούν απόψεις. Ανησυχούν μήπως διχάσουν το κοινό τους ή προκαλέσουν διαμάχη.

Ωστόσο, εάν δεν εκφράσετε ποτέ γνώμη για τα επαγγελματικά σας κανάλια κοινωνικών μέσων, χάνετε τις συνδέσεις. Οι αξίες και οι απόψεις σας είναι σήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ιδανικός πελάτης σας για να ευθυγραμμιστεί με την επωνυμία σας. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές θέλουν οι επωνυμίες να λαμβάνουν πιο ενεργές θέσεις σε μεγάλα ζητήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα βασικά δημογραφικά στοιχεία του Millennial και Gen Z.

Ενώ συχνά μπαίνουμε στον πειρασμό να κυνηγήσουμε την ανάπτυξη με κάθε κόστος, θα πρέπει πραγματικά να εστιάσετε στο να προσεγγίσετε τους κατάλληλους ανθρώπους. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μικρότερο κοινό βραχυπρόθεσμα. Δεν είναι κακό να χάνετε κάποιους οπαδούς εάν οι άνθρωποι που παραμένουν είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στην επωνυμία σας.
 

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε πεπεισμένοι, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χτίσετε σχέσεις μοιράζοντας απόψεις. Και έρχονται με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου.

 

Χαμηλός κίνδυνος: ζητήστε γνώμες. Κάντε τους ανθρώπους να αγοράσουν την επωνυμία σας ρωτώντας τους τι πιστεύουν. Εξακολουθείτε να μοιράζεστε απόψεις, κάτι που ανεβάζει τη σχέση σας, αλλά δεν χρειάζεται να προσφέρετε τις δικές σας ιδέες. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε απόψεις και στη συνέχεια να προσφέρετε τη δική σας άποψη στα σχόλια της ανάρτησής σας. Με αυτόν τον τρόπο, συμμετέχετε στη συζήτηση αλλά αφήνετε τους άλλους να ηγηθούν.

Μέτριος κίνδυνος: μη αμφισβητούμενες απόψεις. Εάν μόλις ξεκινάτε να μοιράζεστε απόψεις, ξεκινήστε τα χαμηλά πονταρίσματα. Ξεκινήστε μια συζήτηση σχετικά με το ποιο από τα προϊόντα σας σας αρέσει περισσότερο ή γύρω από τις προσωπικές προτιμήσεις σας. Για παράδειγμα, μια εταιρεία σνακ θα μπορούσε να δηλώσει ότι προτιμά τα βραζιλιάνικα καρύδια έναντι των αμύγδαλων. Αποτέλεσμα: άφθονη συζήτηση, κοινή γνώμη, αλλά κανείς δεν πρόκειται να πάρει τη συζήτηση πολύ στα σοβαρά.

Υψηλός κίνδυνος: αμφιλεγόμενες απόψεις. Υπάρχει χώρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις επωνυμίες να μοιραστούν πιο αμφιλεγόμενες απόψεις. Αλλά προτού ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, θα πρέπει να κατανοήσετε πολύ καλά το κοινό σας.

Οι αμφιλεγόμενες απόψεις είναι συχνά πιο ασφαλείς για τις μεγάλες επωνυμίες, οι οποίες έχουν τεράστιο όγκο σχολίων πελατών και έρευνας αγοράς για να αντλήσουν.

Για παράδειγμα, το 2020, η εταιρεία ένδυσης εξωτερικού χώρου Patagonia ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να διαφημίζεται στο Facebook λόγω της έλλειψης ρύθμισης του κοινωνικού δικτύου σχετικά με την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους. Αυτή ήταν μια πολύ επικίνδυνη κίνηση, εξίσου σημαντικό επειδή το Facebook είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο εκεί έξω. Αλλά πλήρωσε χορηγίες για την Παταγονία επειδή ήξεραν ότι θα σχηματίσει καλή γνώμη με αυτη την ενέργεια το κοινό-στόχο τους.


 

#4: Συναισθήματα

Έχετε προσελκύσει το κοινό σας, μοιραστήκατε πληροφορίες σχετικά με την επωνυμία σας και αποτολμήστε μερικές απόψεις. Η σχέση σας με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεγαλώνει και βαθαίνει μέσω της αυτο-αποκάλυψης.

Ήρθε η ώρα να μοιραστείτε κάποια συναισθήματα.

Όταν μιλάμε για συναισθήματα, δεν μιλάμε μόνο για «χαρούμενες» ή «λυπημένες». Αντίθετα, σκεφτείτε όλα τα συναισθήματα που μπορεί να περάσει κάποιος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενός αγοραστή: περιέργεια, προσμονή, απογοήτευση, σύγχυση, ικανοποίηση, ανυπομονησία, απόλαυση…

Μπορείτε να αξιοποιήσετε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα για να δημιουργήσετε συνδέσεις. Θυμηθείτε, δεν προσπαθείτε να πείτε στους ανθρώπους πώς να αισθάνονται, προσπαθείτε να σχετιστούν. Είναι εντάξει να αναφέρετε τα αρνητικά, αρκεί να το κάνετε με σχετικό, ουσιαστικό τρόπο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι απλώς ένα εξαιρετικό μέρος για να μοιραστείτε συναισθηματικό περιεχόμενο. είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να το ερευνήσετε. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι δωρεάν ομάδες εστίασης ευρείας βάσης και λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο. Παρακολουθήστε πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι στο περιεχόμενό σας και στα συναισθήματα που προκαλεί και ανατροφοδοτήστε το στη στρατηγική σας.

 

Πώς να ερευνήσετε και να σχεδιάσετε το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Υπάρχουν πολλά να σκεφτείτε εδώ και δυνητικά πολλά να προσθέσετε στη στρατηγική περιεχομένου σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά πριν ξεκινήσετε να δημοσιεύετε, αξίζει πάντα να αφιερώνετε λίγο χρόνο για έρευνα, ειδικά για πιο δύσκολα είδη περιεχομένου, όπως απόψεις και συναισθήματα.

 

Τι είδους έρευνα χρειάζεστε λοιπόν;

Κοινωνική ακρόαση. Παρακολουθήστε ετικέτες, λέξεις-κλειδιά και hashtags που σχετίζονται με την επιχείρησή σας. Δείτε τι λένε οι άνθρωποι για τα προϊόντα, την επωνυμία και τον κλάδο σας. Μπορείτε να το ρυθμίσετε μη αυτόματα χρησιμοποιώντας δωρεάν εργαλεία όπως το Google Alerts ή να εργαστείτε με μια πλατφόρμα κοινωνικής παρακολούθησης όπως το Agorapulse ή το Sprinklr.

Ο τόνος της φωνής. Δεν αναζητάτε απλώς ιδέες περιεχομένου. θέλετε επίσης να μάθετε πώς μιλά το κοινό-στόχος σας. Αντικατοπτρίστε τις φωνές τους για να δημιουργήσετε δεσμούς με την κοινότητά σας. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και για λεπτομέρειες όπως η χρήση emoji. Για παράδειγμα, οι Millennials χρησιμοποιούν συχνά το emoji που γελάει για να δείξουν γέλιο, αλλά το Gen Z είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει το emoji του κρανίου.

Όταν καταλάβετε πώς μιλούν οι πελάτες σας και για τι μιλούν, θα μπορείτε να μοιράζεστε πιο ουσιαστικό και σχετικό περιεχόμενο. Θα ξεκινήσετε περισσότερες συζητήσεις και θα δημιουργήσετε βαθύτερες συνδέσεις. Και θα δείτε το αποτέλεσμα στα υψηλότερα ποσοστά μετατροπών και στην αφοσίωση των πελατών.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: https://www.socialmediaexaminer.com/building-strong-connections-with-your-social-media-content/. 

 

 

 

Similar Posts